Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min lesing

Snart er det vår… du kan nærmest kjenne det i lufta. De første blomstene har allerede dristet seg til å starte blomstringen. Hvorfor ikke feire den spirende våren med et besøk i Europas flotteste hager? Fra store slott med skulpturerte hekker, utsmykkede fontener og skjulte gårdsrom til Europas største og mest pulserende tulipanhage: Her er vår liste over seks frodige hager i Europa å vandre rundt i.

 

1. Tyskland – Potsdam, Sanssouci-slottet

Hvis du har tenkt deg en tur til Berlin om våren eller sommeren, er en dagstur til Potsdam et absolutt krav både for unge og gamle. Byen selv, som er hovedstad i delstaten Brandenburg, er en kulturell og historisk perle som har vært hjem for prøyssiske konger og den tyske keiseren frem til 1918. Byens største attraksjon er Schloss Sanssouci, en gang privat tilholdssted for kong Fredrik II, og fra 1990 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

 

Sanssouci-slottet med sine hager blir ofte kalt for Tysklands Versailles, og det er lett å skjønne hvorfor. Parken er ikke bare gedigen i størrelse, men har en like imponerende landskapsarkitektur, med hengende vinranker, skjulte gårdsrom med beroligende vannfontener, en mangfoldig flora og brede veier å rusle langs. En garantert avslappende opplevelse, og det er da også hensikten med parken – til og med navnet, sans souci, betyr «uten bekymring» på fransk, vanlig oversatt til «Sorgenfri». Potsdam nås lett med S-Bahn fra Berlin og er perfekt for en dagstur eller avslappende helg.

 

2. Italia – Toscana

Toscana om våren … Finnes det en mer magisk blanding av sted og årstid? Om våren blir de bølgende åsene i Toscana fargelagt av røde valmuer og markblomster – et skue for sansene. Våren er også sesongen for kulinariske turer og mat- og vinfestivaler – for når du drar til Toscana, tenker du definitivt med magen. Vindistriktet Chianti er vertskap for mange av dem, for eksempel Sagra delle Frattaglie, der du kan nyte tradisjonelle toskanske retter, eller Sagra del Cinghiale e del Tortello i Mugello, en festival dedikert til villsvin og lokal håndlaget pasta.

 

Området har også mye å by på for hage- og blomsterentusiaster. Et godt sted å starte er Medici-familiens tolv villaer og hager, også oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 2013. Hvis du bare skal ha et kort opphold i Firenze, bør du benytte anledningen til et besøk i Boboli-hagene bak Palazzo Pitti. Dette er blant de største og mest elegante hagene i italiensk stil i verden.

 

3. Frankrike – Claude Monets hage, Giverny

Å gå rundt i Claude Monets hage i Giverny kan best beskrives som å vandre rett inn i et av de impresjonistiske maleriene hans. Dette er et magisk sted som fører tankene hen til eldre tider, med små gangbroer, blomstrende bueganger og en vannhage med helt fantastiske refleksjoner. Hagen er utformet av maleren selv.

 

Han ga gartneren presise anvisninger for hvordan hagen skulle se ut, og hvilke planter han ville ha. Giverny er perfekt for en dagstur fra Paris, bare 45 minutter unna med tog. Du bør reise tidlig på dagen mens det enda er lite folk i hagen. Hagen er åpen fra 22. mars.

 

4. Nederland – Keukenhof

Keukenhof, også kalt Europas hage, er en av verdens største hageanlegg. Parken er spesielt kjent for sin overflod av tulipaner, over 800 varianter. Over 7 millioner av dem slår ut i full blomst hvert år. Hagen ligger i Lisse i den sørlige delen av landet, en liten times togreise fra Amsterdam, og det går også egne busser hit fra Schiphol flyplass. Denne frodige hagen med pittoreske kanaler og typiske nederlandske vindmøller er perfekt for en dagstur der du virkelig kan nyte vårgledene. Keukenhof er åpen fra 21. mars til 19. mai.

 

5. England – Hampton Court Palace Gardens

Det finnes selvsagt mer enn nok av kongelige hager, gods, parker, botaniske hager, gårdshager, slottshager, herregårdshager og så videre å velge mellom når du er i England. Det kan være vanskelig å bestemme seg, for alle er unike og vakre i seg selv. Hampton Court har den eldste hekkelabyrinten som finnes. Den daterer seg tilbake til 1700-tallet. Kong Henrik VIII hadde oppsynet med skulptureringen av disse hagene i barokk stil, og den overdådige elegansen er bevart. Hampton Court Palace er lett å nå med tog fra sentrale London.

 

6. Frankrike – Paris

Listen ville ikke vært troverdig uten det mest ikoniske vårtegnet av alle, nemlig kirsebærblomstringen. Og i hvilken ikoniske og romantiske by er kirsebærblomstringen ekstra levende og fargerik? Paris, selvsagt, lysenes by, kjærlighetens by. Du kan nyte synet av disse nydelige rosa blomstene hele veien rundt Eiffeltårnet og Champs de Mars, langs Notre-Dame og på Champs-Élysées.

 

Hvis du imidlertid vil ha en komplett hageopplevelse, skal du ta en tur til Jardin du Luxembourg, Luxembourghagen, en av de mest kjente offentlige hagene i Paris. De frodige grønne gressplenene, de utsmykkede statuene, Grand Bassin-dammen og de skulpturerte hagene har vært her siden 1600-tallet, oppført for Marie de Medici, som var gift med kong Henrik IV. Her kan du slappe av med tai chi eller yoga, se på sjakkspillere eller innta en piknik i den varme vårsolen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

footer logo
Laget med for deg
CMP