Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min lesing

Når noen sier ordene ferie og Spania i samme åndedrag, er det lett å tenke på solkysten eller Barcelona. Hva med en tur til Baskerland i stedet? Innenfor en radius på noen timers biltur finner du gode surfemuligheter, fantastisk mat, dramatisk natur, kultur og stilrene designhoteller. Bli med til Spanias atlanterhavskyst og lær deg alt om pintxoer, kule bølger og prisbelønt arkitektur.

 

 

Bilbao

Fly til Bilbao, og start reisen i den avantgardistiske byen. Som Baskerlands hovedstad blir den som oftest satt på kartet med Guggenheim-museet som drahjelp, og det med rette – bare bygningen i seg selv er verdt en titt på nært hold. Med spennende permanente utstillinger av samtidskunstnere og store navn på besøk, kan besøket i det tre etasjers museet ta en stund. Huset rommer også en kafé, en bistro og en gourmetrestaurant med stjerne i Michelinguiden. Bilbao kan i tillegg by på en stor handlegate, flotte elvepromenader og godt med pintxosbarer der de er klart bedre på mat enn på engelsk. Heldigvis går det greit bare å peke.

 

San Sebastian

San Sebastian er et mekka for deg som liker å hoppe i bølgene på dagtid og mellom barene om kvelden. På stranden La Zurriola ligger surfeskolene tett, og i høysesongen starter det en ny surfeklasse nesten hver time. Bølgene er perfekte for nybegynnere, og på dager med litt mer vind finnes det også noe for rutinerte surfere å bryne seg på. Stranden på den andre siden av gamlebyen, La Concha, har roligere vann og passer bedre for bad og padling, eller ta en titt i utendørsbiblioteket som ligger under strandpromenaden. Deretter passer det bra med en siesta, kveldene i San Sebastian starter sent.

 

Ved 20-tiden begynner de smale gatene i gamlebyen å fylles opp med lokalbefolkning og turister som beveger seg mellom pintxosbarene. Blant favorittene er Txepetxa der du skal spise boquerones, Zeruko som er kjent for sine kreative pintxos, og Atari Gastroteka med sin utsøkte gåselever. Men husk å spare litt plass til Spanias beste tarta de queso, ostekake. På La Vina går ovnen varm hele dagen for å dekke etterspørselen når mørket faller på. Mange kommer innom for dessert og et glass sherry på hjemveien – og noen kommer hver kveld.

 

Aire de Bardenas

To timers biltur inn i landet kan du oppleve en helt annen natur. Som et vannhull for tørste hipstere ligger designhotellet Aire de Bardenas midt ute på den karrige steppen. Hotellet ligger rett ved nasjonalparken Bardenas, som en romstasjon med rette linjer av betong, og runde telt der gjestene kan oppleve naturen rundt med alle sanser. De tradisjonelle hotellrommene rammer inn det steinete landskapet med en dyp vindusnisje der du kan ligge og filosofere. Hvis du vil bo enda mer integrert med naturen, kan du velge en «boble», et telt der du har første parkett til stjernehimmelen gjennom den gjennomsiktige teltduken.

 

Dette er glamping på høyeste nivå, telt med aircondition, dusj, toalett og skjønn dobbeltseng. Midt i labyrinten av rom er det et basseng der gjestene henger som solhete dyr på savannen – temperaturen holder seg gjerne over 30 grader til sent på ettermiddagen. Nyt en drink på en av solsengene før du tar snarveien gjennom kjøkkenhagen for middag i den flotte restauranten. Maten har lokale og tradisjonelle smaker med et moderne tilsnitt. Deretter må du bruke lommelykt for å finne tilbake til rommet i den bekmørke ørkennatten, si god natt til stjernehimmelen og sovne til lyden av sikader.

Etter frokost kan du komme nærmere nasjonalparken med en av turene som hotellet arrangerer. Du kan også ta deg frem på segway eller til fots, eller låne et kart og kjøre rundt med bil for å se på dyr og ufattelige klippeformasjoner. Ta med vann og solkrem, uansett fremkomstmiddel, for her blir det varmt!

 

IrriSarri

Fra det golde månelandskapet kommer du til en helt annen type vegetasjon på en time med bil. Kjør snirklete veier til eventyrparken IrriSarri oppe i fjellene, et område med aktiviteter for hele familien i Sound of Music-omgivelser. Bo i en av hyttene i fjellskråningen, på det litt mer luksuriøse hotellet eller det enklere vandrerhjemmet. Uansett hva du velger, bor du midt blant downhill-sykkelstier, taubaner (den lengste er på 900 meter!), hengebroer og hestehager. Du kjøper et billettbånd for aktivitetene du vil delta i, og alt nødvendig utstyr kan leies på stedet. Ikke la deg skremme av det store trollet som er parkens maskot – til å være en aktivitetspark finnes det en uvanlig ro her og en omtanke for naturen rundt.

 

Etter noen dagers rundtur i Baskerland kan du reise hjem mett og full av naturopplevelser fra fugl, fisk og alt imellom.

Bestill fly til Bilbao nå!

footer logo
Laget med for deg
CMP