Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min lesing

Reiser du for matens skyld? I så fall bør du lese guiden vår om de beste stedene å besøke hvis restaurantbesøk står på ferieskjemaet!

 

Köpenhamn
Den danske hovedstaden har i de seneste årene blitt et virkelig matmekka med fokus på de nordiske smakene. Her finner du blant annet det som er blitt kåret til verdens beste restaurant flere år på rad.

Stjernerestaurant Noma, restauranten over alle restauranten når det gjelder nordisk, innovativ matlaging. Kokken René Redzepi har endret reglene for hva man kan servere på en gourmetrestaurant, spesielt fra skog og mark. Hvis du har lyst til å spise her, må du starte med å få tak i et bord, og deretter kan du bestille reisen!

Casual Kødbyen er Københavns område med kjøttgrossister, som også har noen av de nyeste, hippeste restaurantene. Paté Paté er en av dem som serverer usofistikert og vellaget mat, ofte med nose-to-tail-prinsippet om at alt på dyret skal benyttes.

Klassiker Det er ikke noe København uten Nyhavn, og det er ingen Nyhavn uten smørbrød. Cap Horn har genuin innredning og en meny med alle typer klassiske smørbrød. På vinteren kan du spise maten foran det åpne ildstedet, og på sommeren kan du spise ute i solen på uteserveringen.

 

 

Paris

Paris er en av verdens mathovedsteder, og her er de mestere både på klassikere, finesse og nye, trendy steder. Stjernerestaurant Arpege er i prinsippet synonymt med «stjernerestaurant», for her har de hatt tre stjerner i Michelinguiden siden 1996. Alain Passard har styrt kjøkkenet siden 1986, og nå kan du også nyte en helt vegetarisk smaksmeny med 12 retter til den nette sum av 320 euro!  

Casual Carbon Paris sprer evangeliet om dyktige svenske kokker, for her er det David Kjellstenius som er kjøkkensjef på Marais nye hotspot. Og hot er det, for her lages de fleste retter over åpen ild, og du kan få alt fra burrata med røkt hai for 10 euro til en stor kjøttbit for 98 euro.

Klassiker Om stive duker, servitører som heller vil dø enn å servere feil og klassisk fransk mat er noe for deg, bør du sikte deg inn mot La Cupole. Siden 1927 har snobben slurpet i seg østers og rekecocktail her, men du trenger ikke å bli ruinert for å få den genuine opplevelsen. Dagens lunsj får du for 20 euro, men da går du glipp av ostevognen og dessertmenyen, og det er jo som en fransk dødssynd.

 

 

San Sebastian

I den baskiske perlen San Sebastian er det fylt av restauranter med stjerner og hull i veggen. Stjernerestaurant Nest etter Kyoto i Japan er San Sebastian stedet med flest stjernerestauranter i verden med sine ti nye, noe som ikke er så ille for en by med 180 000 innbyggere. Arzak er en av dem, med noe så uvanlig som en kvinnelig kjøkkensjef. Maten er eksepsjonell, restauranten har sin egen lab, og du kan forvente deg en opplevelse som spiller på alle sanser på Arzak.

Casual Det er vanskelig å ikke spise godt og slappe av i San Sebastian. Pintxosbarene ligger på rekke og rad, og en av dem er Zeruko. Her har de ambisiøs pinxtos – blant annet en som serveres på en liten bordgrill med grillet fisk på spyd. Trangt, rotet og godt!

Klassiker På motsatt side av Zeruko ligger San Sebastians stolthet Bar Nestor. De har tre retter – tomatsalat, pimentos padron, men de er mest kjent for sitt grillede kjøtt. Her bør du være sulten når du kommer, for det er bare én størrelse, og den er gigantisk. Ett kilo perfekt grillet kjøtt, servert med bein, skjært opp til alle rundt bordet.

 

 

London

Street food i fin årgang, fish and chips, og best av alt – man trenger ikke å bestille! Stjernerestaurant
Det som kanskje er det eneste triste med gourmetrestauranter, er innsatsen du må legge ned for å få tak i et bord. Barrafina i Soho har ikke bare utmerket mat, men de tar kun drop-in-gjester. Maten i tapas-stil er usofistikert og laget av de best tenkelige råvarene. Casual
Londons restaurantscene endres raskere enn noen kan blogge om. Et av de nyeste tilskuddene heter Claw, og her serveres det streetfood-varianter av skalldyr, hovedsakelig krabbe i alle slags former. Det populære bløtdyrstedet har også bord for drop-in-gjester, og da er det bare å henge i baren og vente på å få spise! Klassiker Hvis du har lyst på fish and chips uten å stå på et gatehjørne for å spise, serveres den med stil på Berners Tavern. Lysekroner og klassiske engelske retter som pork pie serveres av vestkledde servitører. På Berners kan du starte dagen med en full English og avslutte med en godt ristet cocktail.

 

 

Berlin
Det får være opp til deg om du bare assosierer Berlin med pølse og surkål. Men denne schnitzelen kan du ikke gå glipp av!

Stjernerestaurant I en tidligere jødisk jenteskole ligger Pauly Saal med smaragdgrønne fløyelssofaer og elegante lysekroner i taket. Hvis lommeboken ikke er stor nok for en 7-retters til 115 euro, er det småretter i baren og «Disco longdrinks». Hvem kan vel motstå det?

Casual
På Panama blandes businessfolket med trendy ungdom som alle bare vil spise kjøkkensjef Sophia Rudolfs smakskombinasjoner. Restaurantens dedikasjon til smak og opplevelser går også utenfor matsalen, for her kan du være med på en workshop eller bli med på en utflukt til noen av leverandørene. Klassiker Det er lett å se hvem som er turister og hvem som er tysker på Lutter and Wegner. Det er bare å se på tallerkenen, for her spiser tyskerne schnitzel, og det er akkurat det man skal gjøre om man vil få nasjonalretten servert på best tenkelig måte.

Det er på tide å pakke elastiske klær og begynne å bestille bord. Ha en smakfull ferie!

footer logo
Laget med for deg
CMP