Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min lesing

Ferie trenger ikke å bety lange reiser for å oppdage noe nytt. Her er fem tips til populære feriemål i Skandinavia med spennende naturopplevelser, kultur og mat.

 

Norge Lofoten

Lofoten kan føles eksotisk også for en nordboer, uansett om du velger å oppleve det under midnattssolen eller nordlyset. Det dramatiske landskapet fører lett tankene til middelalderen og vikinger. Og det med det rette, for koblingen til vikingene er sterk og levende. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kan du få et godt innblikk i de norske vikingenes hverdagsliv. Her finnes det største langhuset som arkeologer har funnet fra vikingtiden – museet består av en 83 meter lang bygning som ble gravd frem av arkeologer og ombygd til museum.

 

Opplev lyset året rundt

Aktivitetene i Lofoten er sterkt knyttet til sesongens lysfenomen, sommerens endeløse sol eller vinterens nattlige skinn. Hvis du besøker Nord-Norge på sommeren, kan du prøve alt fra midnattspadling til midnattsgolf. Nordlyset kan du oppleve fra hesteryggen eller med guide som lar deg fange lyset på en best mulig måte som en proff.

 

Det finnes mange koselige steder å bo på, for eksempel direkte på bryggen hos Henningsvær Bryggehotell. Her har de selvsagt en dedikert fiskerestaurant, og om du vil bli med ut for å fange kveldens meny, kan hotellet ordne dette.

 

Finland – Rauma

Rauma ligger på Finlands vestkyst, rett ovenfor Østersjøen på høyde med Gävle, og er Finlands tredje eldste by. Den koselige byen som i prinsippet er bygd utelukkende i tre, ble grunnlagt allerede i 1442, og de eldste delene har siden 1991 vært med på listen over Unescos verdensarv som den største enhetlige trebyen i de nordiske landene. På det 70 hektar store området bor det ca. 700 mennesker i de 600 trebygningene som finnes der.

 

Kaffepause hele dagen

Så hva gjør man i en gammel treby på den finske kysten? Drikker kaffe, selvfølgelig! Finnene er i prinsippet det eneste folket som drikker mer kaffe enn svenskene, så det finnes mange kafeer. De tradisjonelle, tykke pepperkakene kan du få på for eksempel Kontio Café, men for å få den rette Rauma-opplevelsen må du gå hjem til noen for å drikke kaffe. Kaffeselskap «hjemme hos» på engelsk eller finsk kan du bestille her!

 

Og så en badstue

Man kan ikke dra til Finland uten å ta badstue. Her tar de badstue med tilhørende bad hele året. Kylmapijlaja ved den vakre skjærgården er et hotell med 13 rom – og badstue, selvfølgelig. Her kan du velge om du vil kjøle deg ned i havet eller i badestampen når temperaturen kryper opp mot kokepunktet!

 

Danmark – Skagen

Leter du etter solen på ferie? Hvis du er i Danmark, må du dra til Skagen, som er stedet med flest soltimer per år i Danmark. Og det er jo unektelig noe med lyset her. Skagen-malere ble et begrep på slutten av 1800-tallet, da Skagen ble et knutepunkt for kunstnere fra Danmark, Norge og Sverige. Det er fremfor alt lyset på halvøyen av kalkstein som går ut der Kattegat og Skagerrak møtes som fascinerte og ble motiv for mange malerier. I dag kan mange av dem ses på Skagens museum.

 

Vandrende sand og de to hav

Hvis du vil oppleve bølgene som oppstår når to hav møtes, kan du gå ut på Grenen, en strand som stadig beveger seg og følger med havet. Spesielt stille er heller ikke Råbjerk mile, Nord-Europas største «vandrende» sanddyne, med 3,5 kubikkmeter som beveger seg omtrent 15–20 meter hvert år.

 

Hygge hos Ruths

På Ruths hotell får du følelsen av gamle Skagen. Hotellet har eksistert siden starten på 1900-tallet, og på sommeren treffes både lokalbefolkningen og turister på den store uteserveringen. Velg om du vil spise på Ruths Brasserie eller på gourmetrestauranten, som fokuserer på fisk, skalldyr og andre ingredienser fra lokalområdet.

 

Sverige – Høye kysten

Høye kysten med sitt dramatiske landskap overrasker både svensker og turister i alle årstider. Området har foruten naturopplevelser mye å tilby, med mattradisjon, kultur og festivaler, både sommer og vinter.  

 

I ett med naturen

På sommeren kan du oppleve Skuleskogens nasjonalpark med omgivelsene rundt til fots, på sykkel eller med klatreutstyr. Høye kysten-veien er for eksempel en 13 mil lang gangvei gjennom urørt natur. På vinteren er både Hallstaberget, Skuleberget og Solberget åpent for skikjøring, komplett med topphytter og vafler, selvfølgelig.

 

Surt og sterkt

Ingen behøver å gå sulten i disse traktene. Opplev både gamle og nye mattradisjoner på Mjälloms flatbrød, Härnö gindestilleri og sist men ikke minst – surströmmingen på Ulvön. En båttur til øyen tar 75 minutter gjennom den vakre skjærgården.

 

Bo hos namsmannen

Hvis du trenger noe for å skylle ned den stinkende fisken, kan du sjekke inn på Länsmansgården på fastlandet. Eierne er også grunnleggerne av Box whiskeydestilleri, og de tilbyr smaksprøver og guidede turer på destilleriet. Gården fra 1909 har 19 koselige rom i hjemmemiljø, der dere kan våkne til duften av nybakt brød og spise frokost sammen på kjøkkenet.

 

Med disse tipsene håper vi at du er inspirert til å feriere i Sverige eller noen av nabolandene våre neste gang!

footer logo
Laget med for deg
CMP