Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min lesing

Kroatia er et feriemål som oppleves best på vannet. Skjærgården i Adriaterhavet byr på krystallklart vann, byer med livlig natteliv for de som ønsker det, og stille bukter og vakre solnedganger for en roligere ferie. Kast loss fra fastlandet. Salte sjøbad, deilige skalldyr og vakker natur venter!

 

Den vanligste turen går fra Split til Dubrovnik via Brač, Hvar og Korčula. Båttrafikken her med ferge og katamaran er tett, og det er ikke nødvendig å bestille billetter mer enn omtrent et døgn i forveien. Katamaranene kan være fulle midt i høysesongen, men de går ofte, så du slipper å passe tiden. Fra slutten av juni til midten av juli er det høysesong for Yacht Week, partybåter som tar seg rundt i skjærgården med fest i hver havn. Hvis du heller foretrekker en roligere ferie, bør du unngå de største havnebyene i akkurat de ukene.

 

Du kan også gjøre små avstikkere på den klassiske ruten, og det finnes dessuten mindre kjente og mer turistfrie perler på alle de store øyene. Her er fem tips hvis du vil unngå de typiske turiststedene.

 

Šolta
På den lille øya nærmest Split er det ikke vanskelig å finne sin egen skjulte bukt å bade i. Šolta er også stolt av olivenoljen fra egne avlinger og den lokale vinen. Nyt begge deler i Stomorska, den koseligste fiskelandsbyen.

 

Gjem deg på Brač
Når du kommer til Brač, skal du ikke vente for lenge ved den kjente, men akk så turistfylte Zlatni-odden. Ta deg østover til Lovrečina Bay, som også er en fin strand og garantert litt mer piano. Vil du heller bade fra klipper eller liker terrengsykling, er området rundt Sutivan stedet for deg.

Verdensarv på Hvar
På Hvar kan du også finne roen bortenfor partybyene. Stari Grad ligger bortgjemt i en bukt. Her finner du både sand- og klippestrender, i tillegg til Stari Grad-sletten, et kulturlandskap med dyrket mark som i prinsippet har vært holdt intakt siden grekerne etablerte marken på 300-tallet f.Kr. Siden 2008 har den stått på UNESCOs verdensarvliste, og i dag dyrker man oliven og vin på sletten. Bli med på en av de guidede vandringene, og pass på i august. Da er det tid for innhøsting!

Adriaterhavets vakreste strand
Når du først er på Korčula, bør du få med deg Proizd, en liten og nærmest urørt øy utenfor Vela Luka på den nordvestlige siden. Den britiske avisen The Daily Telegraph kalte Bili Boci for Adriaterhavets vakreste strand. De kritthvite, runde steinene fører ned til det turkisblå vannet, nesten som på et postkort. På øya finnes det også en restaurant når du har behov for væskekontroll og skygge.

 

Gypset-liv på Vis
Vis er også en øy vel verdt et besøk for innbitte off-the-grid-reisende. Øya var militærbase frem til 90-tallet og er foreløpig ikke overbefolket av turister. De som har besøkt Vis, forteller om fantastiske omgivelser og en mer lokal og tilbakelent atmosfære. Fergen går bare hit fra Split og tilbake, og du kan ikke loffe videre til andre øyer fra Vis. Du må reise tilbake til Split.
Finn frem atlaset, og tegn opp ruten din i det turkisblå øyriket. Kroatia neste stopp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

footer logo
Laget med for deg
CMP