Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min lesing

Uansett hvor i verden vi reiser, etterlater vi oss et karbonfotavtrykk. Og når stadig flere av oss reiser, både lenger og oftere, øker belastningen på miljøet. Hva kan vi så gjøre for å redusere belastningen og reise mer bærekraftig?

 

5 bærekraftige reisetips

 

Sakk farten.

Sakk farten

Bli med i Slow Travel-bevegelsen. Velg ett sted og slapp av i det nye hjemmet ditt i en uke i stedet for å stappe inn massevis av destinasjoner og sightseeing i løpet av noen dyrebare feriedager. Utforsk omgivelsene og opplev det lokale livet i en bydel eller småby ved å rusle rundt og bruke det lokale transportsystemet. Bli kjent med lokalbefolkningen og kulturen deres på en mindre stresset og mer respektfull måte. Du får et tettere forhold til stedet, og budsjettet ditt vil også være takknemlig.

 

Spis lokalt.

Spis lokalt

Slow Travel-bevegelsen sprang ut av Slow Food-bevegelsen, som ble stiftet som en motvekt til hurtigmatkjedene og for å ta vare på lokale matlagingstradisjoner, kjøkkener og jordbruk. Hvis du skal lage mat til deg og reisefølget ditt, bør du ta en tur innom et lokalt bonde- eller fiskemarked for å få de ferskeste og mest smakfulle regionale produktene. Vil du spise ute? Prøv populære steder i nærområdet, eller spør lokalbefolkningen hvor de helst går for å spise. Benytt anledningen til å prøve det lokale kjøkkenet.

 

Ta ansvar.

Ta ansvar

Det er lett å glemme ting når man er i feriemodus, men én ting du ikke bør glemme, er å holde karbonfotavtrykket ditt på et minimum. Behandle ferieinnkvarteringen som om det var hjemmet ditt. Spar på vannet ved å skru av kranen når den ikke er i bruk, og spar strøm ved å slå av lyset og klimaanlegget når du ikke er i rommet. Husk også å kildesortere avfallet før du reiser.

 

Lev livet utendørs.

Lev livet utendørs

Ta med deg venner og familie ut, sett opp et telt og nyt den friske luften og klare himmelen. En ferie i egen «bakgård» har det minste karbonfotavtrykket av alle. Finn ut hvilke skoger, strender og landemerker som finnes i dine trakter. Hvis du legger ut på en fottur, bør du holde deg til turstiene og unngå å skade floraen på stedet. En resirkulerbar vannflaske hører også med, og husk å ta avfallet ditt med deg. 

 

Gi tilbake, på den riktige måten.

Gi tilbake, på den riktige måten

Hvis du reiser til et utviklingsland, vil du kanskje gi noe tilbake i form av en donasjon. Å gi bort fysiske ting som bøker og klær kan være vel ment, men det kan ha utilsiktede konsekvenser i lokalsamfunnet. Gi heller en donasjon til en anerkjent lokal organisasjon eller en internasjonal hjelpeorganisasjon. Da kan du være sikker på at gaven din har en positiv innvirkning på lokalsamfunnet.

footer logo
Laget med for deg
CMP