Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min lesing

Du trenger ikke forlate våre nordlige breddegrader for å oppleve storslåtte naturopplevelser. Norges høyeste fjell, en verdensberømt vulkan, en historisk bevoktet grense eller flytende badstu under midnattsolen – her er det bare å velge!

 

Norges høyeste fjell, med stopp i en OL-by

Fly til Oslo og kjør nordover mot Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell. Etter to timers kjøring ligger LIllehammer. Her kan man gjerne stoppe både sommer og vinter. Den tidligere OL-byen har mye å tilby hele året. Selvfølgelig kan du stå på ski her, både alpint og langrenn. Og på sommeren kan du nyte landskapet fra hesteryggen eller med klatresko på. Men nå var det jo å bestige Norges høyeste fjell vi skulle gjøre!

 

Det er to leder å velge mellom for å komme opp til Galdhøpiggens topp. Den ene går fra Juvasshytta, mens den andre går fra Spiterstulen. Stien fra Juvashytta er betydelig kortere og går over en isbre med guide og taulag. Stien fra Spiterstulen er lengre. Den starter på et lavere punkt og er en litt større utfordring å gå, med bratte partier med store stener. Det er anbefalt å gå med sko med god såle, for her er også noen deler snøkledt året rundt. Med noen små pauser tar det ca 4,5 til 5 timer å ta seg opp og 2,5 time å gå ned, så her kan du lett gå uten guide. Stien er utmerket å gå på hele vegen. Dessuten er du sjelden alene, da dette er en populær tur. På toppen kan du nyte uslåelig utsikt og en fjellstue som tilbyr påfyll av energi.

 

Fire dagers vandring og en high five med julenissen

Fly til Rovaneimi og mot den russiske grensen, der Oulanka National Park ligger. Her kan du gå den 8,2 kilometer lange Bjornrundan. Dette er en av de mest populære turstiene og det tar omtrent fire dager å ta seg fra start til mål i blandet terreng. Langs veien finner du ledene som tar omtrent fire dager å gå fra start til slutt med blandet terreng. Langs veien finner du villmarkshytter og utleiehytter, men du får selvfølgelig den beste naturopplevelsen med eget telt. Det er mange ildsteder tilgjengelig og du kan også leie nødvendig utstyr, dersom du ikke har garasjen full av friluftsutstyr. Bare ta en titt på denne siden.

 

Føler du ikke for å vandre rundt i fire dager finnes det selvfølgelig kortere etapper å hoppe på. Det går an å vandre året rundt, men vinteren er litt mer krevende. Den beste tiden for å nyte naturen er i mai eller september, da det også er litt roligere på turstiene.

 

Du kan jo ikke passere Rovaneimi uten å hilse på julenissen. Han jobber selvfølgelig 365 dager i året og har verkstedet åpent for alle som vil se. Det ville også vært unaturlig å ha ferie i Finland uten et skikkelig badstubad. Sørg for å bestille en badstuflåte og gli ut på Ounasjokielven. Et forfriskende dypp under midnattsolen og sommeren er innviet.

 

Gå i soldatenes fotspor med praliner i lomma

Fly til København med full gass mot kontinentet. Gendarmstien er en populær är en populär tursti på grensen mot Tyskland. Det er tre timers biltur fra København og hallveis ligger Odense, et perfekt stopp midt på Fyn. Byen, som de fleste kanskje assosiserer med marsipan, har også mer å friste med. Dette er HC Andersens hjemby, selvfølgelig med et eget museum over hans livsverk. Her finnes også godt bevarte hus og gårder fra 1850-tallet og mange brosteinbelagte gater og torg å nyte sommersolen på. Når du har ladet opp med proviant på Odense chokoladehus er det på tide å fortsette sørover for en fire dagers vandring fylt av historie, kultur og det gode livet langs den dansk-tyske grensen.

 

Gendarmstien er delt opp i fire etapper, én for hver dag om du vandrer hele leden. Alle har sin egen særegne naturtype. Selvfølgelig kan du hoppe på hvor du vil og bare gå strand- eller fjelletappen, men for friluftsmennesket som ikke har så mye erfaring finnes mange hoteller og pensjonater langs veien, for å gjøre ditt villmarksliv litt mer bekvemmelig.

 

Helt siden tidlig 1800-tallet har grensen blitt voktet for smuglere, krig og andre innkrenkere og sporene av historien er å finne mange steder langs leden. Du kan velge om du vil gå all-in i naturopplevelsen med telt og åpen ild, eller om du vil sjekke inn på noen av hotellene langs veien. Leden går også gjennom flere byer og landsbyer så det finnes mange muligheter å fylle proviant eller ta en tre-retters lunsj om magen begynner å skrike.

 

Gjør deg klar for Game of Thrones-land med en smaksmeny

Fly til Reykjavik og forbered deg på fire dager i den dramatiske villmarken. Det gjør man best på et bekvemmelig hotell som fokuserer på økologi og bærekraftighet, alt selvfølgelig i et stilig design. Hotell Eyja ligger midt i Reykjavik, nært restauranten Dill som også gir en forsmak på den naturen du snart skal dykke inn i. Med de beste ingrediensene fra Island og de øvrige nordiske landene lager kokken Gunnar Karl Gislason ulike smaksmenyer som gjør at du overlever i hvert fall første etappe av vandringseventyret.

 

Når det er på tide med en litt mer aktiv ferie kan du kjøre 2,5 time øst mot Landmannalaugar hvor du kan gå på Laugavegur-leden. Den populære turstien går gjennom ekte Game of Thrones-landskap, både på enklere og litt mer krevende stier. Opplev varme kilder på Landmannalaugar, vandre over det islandske høylandet med utsikt over isbreene og se den verdensberømte vulkanen Eyjafjallajökull på nært hold, før du avslutter nede i den grønne dalen ved Thórsmörk.

 

Hele Laugavegurleden på 7,5 km tar fire dager og du kan bo i både telt og i hytte underveis. For organiserte turer trenger du bare å ta med ryggsekken din for det du trenger til daglig. Resten av bagasjen fraktes mellom hyttene og den beste tiden for å se det frodige landskapet er juli til september.

 

Kjenn på hva som lokker mest, eller lukk øynene og pek. Alle utflukter har garantert noe du vil minnes for livet!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

footer logo
Laget med for deg
CMP