Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min lesing

Vi lever for å spise, eller hvordan var det nå igjen? Mange kan i hvert fall være enige i at vi reiser for å spise. Matkulturen er ofte det vi lengter etter når vi velger reisemål. Hvilke nasjonalretter finnes, og hvor kan du spise dem? Vi har svaret!

 

Pizza, L’Antica Pizzeria da Michele, Napoli

pizza

Det ville være meningsløst å reise til Italia uten å spise pizza, og pizzaens hovedstad er Napoli. Ekspertene mener at margheritaen, den enkleste pizzaen, er den beste og yter råvarene rettferdighet. Solmodne tomater, bøffelmozzarella og basilikum på sprø bunn. En som lever etter den pizzaregelen, er Michele Condurro, den nåværende eieren av L’Antica Pizzeria da Michele, som åpnet i 1870. I fem generasjoner har de bare servert margherita og marinara, en variant med tomater, hvitløk og oregano, og Michele hevder bestemt at flere ingredienser på en pizza bare ødelegger den. Det virker å fungere, for journalister og eksperter har kåret restauranten til et hellig pizzatempel. Dra dit og prøv – og du trenger kanskje ikke nevne what we in Norway call a kebabpizza …

 

Paella, Paco Gandía, Alicante

paella

Den spanske kronjuvelen blant retter. Paellaen så dagens lys i provinsen Valencia. Tenk deg da oppstanden da Ferran Adrià, stjernekokken fra El Bulli, erklærte at den beste paellaen han hadde spist, var på en restaurant i Alicante-provinsen. En ekte paella skal bestå av passe kremet ris som fortsatt har litt «bitt», kanin og snegler. Den skal tilberedes i en støpejernspanne der risen skal brenne seg litt fast i bunnen, noe som gir en karamellisert farge og gjør paellaen sprø. Restauranten Paco Gandía oppfyller alle kriterier og ble dermed stjernekokkens nye favoritt. Den gastronomiske borgerkrigen var nær forestående da Alicante, perlen på solkysten, fikk den prestisjefylte uttalelsen. Vi takker for det – enda en grunn til å reise til et av Spanias sikreste feriekort!

 

Løksuppe, Les Philosophes, Paris

Løksuppe

I mange matkulturer er det husmannskosten som smaker best. Det er noe spesielt med å tilberede enkle råvarer på best mulig måte. Fransk løksuppe er et godt eksempel på det, og når den er laget med omhu, er den skikkelig «digg». En gratinert brødskive på toppen gjør retten komplett, og hvor skal man spise en chic rett i Paris om ikke på Les Philosophes? Denne bistroen ligger på et hjørne i Marais og har mange stamgjester og en spennende historie. Blant annet skjulte restauranten en ung jødisk kvinne som nektet å forlate Paris da familien hennes ble ført bort under annen verdenskrig. Kvinnen var stamgjest til begynnelsen av 2000-tallet, og fortsatt diskuterer man politikk og, selvsagt, filosofi på uteserveringen. Sett deg ned blant krittavlene og de velkledde servitørene, og bestill en løksuppe til 9 euro, c’est la vie en rose.

 

Schweinhaxe, Zur Haxe, Berlin

Schweinhaxe

Mange av de klassiske tyske rettene er som laget etter en dag med tungt skogsarbeid. Ferierer du i Tyskland, kan det lønne seg å spare plass til middagen, spesielt hvis du har tenkt deg Schinkenhaxe, svineknoke. For å få den genuine opplevelsen, inkludert total matkoma, skal du begi deg til Zur Haxe i Prenzlauer Berg. Stedet er som tatt ut av et postkort, med smakløs innredning og servitriser med blondebluse og volanger på forkleet. Langt fra det Berlin du forbinder med avantgardistisk kunst og mikrobrygget øl – dette er ekte hipster og kunne vært Tyrol. Turister er sjeldne og blir mer enn godt tatt vare på av personalet og stamgjestene. Den langstekte svineknoken med sprø svor serveres med øl i seidel som du må løfte med begge hender. For 14 euro får du noe som føles som en halv gris på tallerkenen, men vi lover at ingen vil se rart på deg selv om du ikke greier å spise opp alt.

 

Ta på deg feriebukser med strikk, og gi deg ut på en gastronomisk turné i Europa. Smakssansen din vil huske og takke deg, lenge.

 

footer logo
Laget med for deg
CMP