Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min lesing

Knapt tre timers flyreise unna finner du verdens beste østers, Game of Thrones-miljøer og en vakker skjærgård – du skal ha en bra unnskyldning for ikke å legge ferieturen til Kroatia. Med en kystlinje på 178 mil er dette et sikkert siste-liten-kort for deg som vil skvise litt til ut av sommeren.

 

Dubrovnik

dubrovnik

Mange sammenligner Dubrovnik med Venezia, og det gjør de aldeles rett i. Nyforelskede par, Game of Thrones-fans og barnefamilier finner veien til denne byen, som har eksistert siden Romerriket og har Adriaterhavet som bakteppe. Akkurat som i Venezia utgjør vannet en stor del av byen. På klippebaren Buza, for eksempel, kan du både ta en drink og en dukkert. Hvis du vil ha utsikt over byen, kan du ta en spasertur på den 25 meter høye muren som omkranser Dubrovnik. De som er litt latere, kan ta taubanen opp til fjellet Srd, også et Instagram-vennlig sted. Herfra kan du se over til badestrendene på halvøya Lapad, og vil du nærmere vannet, er det ingenting som stopper deg.

 

Utforsk skjærgården

coast croatia

Med en 178 mil lang kyst ville det vært nesten kriminelt ikke å tilbringe tid i Kroatias skjærgård. Kast loss selv, seil med en innleid skipper, eller øyhopp med fergene som går på kryss og tvers. Hvis du vil gli sakte frem mellom 125 kalksteinshvite småøyer med urørt natur, bør du legge turen til Kornati-øyene. En 3,5 mil lang øygruppe som ble gjort om til nasjonalpark i 1980. Start fra Murter på fastlandet, godt og vel 10 mil nord for Split. Den sydlige delen av kysten mellom Split og Dubrovnik er frodig og dramatisk, med høye fjell som stuper ned i havet. Vil du ta deg rundt med bil i stedet, er fiskelandsbyen Mali Ston et godt utgangspunkt. I tillegg til å by på en postkortlignende kulisse mot havet dyrker og serverer de også verdens beste østers her, men de bløtdyrene fortjener et kapittel for seg selv.

 

Havets herligheter venter på deg

Maten i Kroatia er ikke uventet basert på alt godt fra havet. Østersene sies å være blant verdens beste, men fordi de ikke oppfyller EU-kravene til merking, serveres de praktisk talt aldri utenfor landets grenser. Og godt er det, mener dyrkerne. De vil at østersene skal nytes så fort de er kommet opp av havet, og da har man ikke tid til å merke hver enkelt østers. Østerssorten, Ostrea edulis, er den samme som finnes i Norge, og det salte Adriaterhavet gir østersene her mer smak enn de mer kjente franske østersene. Det vil si om man skal tro kroatene. Gjør som George Clooney og andre Hollywood-kjendiser som vil spise østers uten paparazzoer på slep – ta turen til Mali Ston og bestill et brett!

 

Split

split croatia

For den som vil ha alt – og hvem vil ikke det i ferien – er Split en perfekt blanding av strender, kafeer i bortgjemte smug, båtutflukter og natteliv. Skjerp appetitten på fiskemarkedet Ribarnica. Her finner du alt spiselig fra havet. Den nærmeste til å tilberede godbitene, er restauranten Nostramos rett ved siden av markedet. Glem menyen, og spør i stedet om dagens anbefaling. Det skal mye til at du blir skuffet. Fortsett dagen på strandpromenaden, der du fort blir hengende til lenge etter solnedgang. Vil du kombinere restaurantbesøkene med kultur, kan du vandre rundt i de store katakombene som går under hele byen, eller bli med på en Game of Thrones-tur.

 

Er vi så enige om at Kroatia er en feriedrøm? Det var det vi visste. Østersene venter på deg.

Bestill fly til Kroatia nå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

footer logo
Laget med for deg
CMP