Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min lesing

I Thailand er respekt og et smil det viktigste for å bli tatt godt imot av lokalbefolkningen. Riktignok er de vant med turister og små kulturkollisjoner, men det er alltid fornuftig, og ikke minst morsommere, å følge skikkene der man er. Det finnes noen enkle skikk og bruk-regler å holde seg til.

 

Vinn respekt ved å hilse høflig

Å hilse på thailandsk vis er den enkleste måten å vise respekt på. Hold hendene mot hverandre, som Lucia, og bukk lett. Hilsningen heter wai, og hendene plasseres ulikt avhengig av hvem du hilser på. Mot Buddha holder du hendene til pannen, mot eldre foran nesen, og mot jevnaldrende eller yngre holder du hendene under haken. Plasserer du hendene feil, betyr ikke det all verden. Det viktigste er tanken å vise respekt. Hvis du vil være ekstra høflig, kan du også si sawadee, hei eller takk (kvinner sier «khob khun ka», menn «khob khun krap»).

 

Ikke tabb deg ut foran Buddha

buddha

Et tempel er et hellig sted som skal respekteres gjennom måten man kler og oppfører seg på. Ta av deg skoene før du går inn i et tempel, men vær påpasselig med føttene, som anses som en uren kroppsdel. Ikke pek på noe eller noen med føttene. Når det gjelder påkledning, må du passe på å dekke til skuldre og knær og ikke ha på deg altfor gjennomsiktig eller tettsittende tøy. Unngå å slå i hjel insekter inne i tempelet. Blås i stedet bort en flue som måtte sette seg på deg. Vær heller ikke for kjærlig med din partner inne i tempelet, hold lydnivået nede, og ikke gå foran noen som bøyer seg.

 

Praktiser nasjonalsporten – prut!

thailand market

Pruting er som en sport i Thailand, og en viktig del av det å shoppe på markeder. Samme regel gjelder her som ellers i dette vennlige landet: Gjør det med et smil, her funker det ikke med den aggressive stilen som råder i Sør-Europa. Å spøke med selgeren er også bra for å skape en stemning som fører til en god pris. Be om å få låne en kalkulator, noe så å si alle selgere har, og skriv inn budet ditt. Det er også praktisk å ha med seg små valører. Hvis selgeren ser en lommebok med tusenlapper, blir det vanskelig å prute. Om du ikke får en pris du er fornøyd med, sier du takk og farvel med et smil – selgeren kommer med stor sannsynlighet etter deg.

 

Hold gaffelen i riktig hånd

thailand food

I Thailand er det ofte dekket på med gaffel og skje i stedet for kniv. Å putte gaffelen i munnen er like ufint som om du i Norge skulle plassere maten på kniven og spise med den. Hold gaffelen med venstre hånd og legg på maten på skjeen, som du så spiser med. Igjen, på turiststeder er de selvsagt vant til at man spiser med gaffel på vestlig vis, men velg skjeen hvis du vil plukke noen ekstra poeng eller gli inn på en mindre plass.

 

Nå som du er nesten innfødt thailender, er det bare å pakke kofferten og bestille reisen til ditt nye hjemland!

footer logo
Laget med for deg
CMP