Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min lesing

Merkene etter en mangeartet og turbulent historie er synlige over hele Berlin. Byen har spilt en sentral rolle i mange historiske hendelser i moderne tid, noe som har vært med på å forme byens unike identitet. Du kan få et innblikk i den mørke og fengslende fortiden på spennende byvandringer.

 

Treptower Park, Berlin

 

Teufelsberg

Teufelsberg, som betyr «Djevelberget», er like fascinerende som navnet tilsier. Det er en kunstig anlagt høyde i Grunewald-skogen vest for Berlin, med en forlatt spionpost fra den kalde krigen på toppen. Under nazitiden lå det et treningsanlegg her. Etter den annen verdenskrig ble stedet brukt som deponi for krigsavfall, lagt i en haug som til slutt ble 120 meter høy. Under den kalde krigen brukte amerikanerne dette gunstig plasserte stedet til sin fordel ved å bygge en avlyttingsstasjon på toppen der de kunne spionere på sovjeterne. Toppen er omsluttet av høye gjerder, noe som opprettholder en særegen mystikk. For en liten sum kan du få en guidet tur på engelsk. Rundt stedet får du lære mer om historien, fortellinger og beretninger, og du får også en introduksjon til gatekunstscenen.

 

Stasi-museet

Gå gjennom kontorene til Erich Mielke, minister for statssikkerhet i DDR. Stasi-museet holder til i det gamle Stasi-hovedkvarteret, som er beholdt fullt intakt helt ned til innredning og lukt. Stasi var selvsagt DDRs hemmelige politi som holdt innbyggerne under tett overvåking. Få med deg en guidet tur for bedre å forstå det som vises frem av propaganda, overvåkingsteknikker og forkledninger rundt om i bygningen. For ikke å forglemme en førstehåndsberetning om hvordan livet var i DDR.

 

Berlinmuren

Berlinmuren

Berlinmuren er et selvsagt valg hvis du ikke har sett den før. I dag finnes den bare i noen få områder av Berlin. De to mest kjente delene er østsidegalleriet og minnesmerket over Berlinmuren i Bernauer Strasse. På museet kan du se 105 malerier laget av kunstnere fra hele verden i 1990, mens minnesmerket er en fullt bevart del av muren, inkludert fundamentet, som viser hvordan festningsverket fungerte. Igjen, guidede turer er den beste måten å lære om historien på, men minnesmerket har også mange informasjonspunkter hvis du bare vil rusle forbi.

 

Tempelhof-flyplassen

Tempelhof

Tempelhof var en gang en av verdens største bygninger og eldste fungerende flyplasser, og har en lang og rik historie fra moderne tid. Flyplassen ble opprinnelig bygd av nazistene mellom 1936 og 1941, oppført for å imponere besøkende ved ankomst til Hitlers «Germania» – og du kan selv tenke deg hvor storslått den var. Etter den annen verdenskrig ble den brukt av amerikanerne og spilte en viktig rolle for beboerne i Vest-Berlin. Flyplassen ble offisielt stengt i 2008 og benyttes i dag til mange forskjellige ting. Deler av innsiden brukes som flyktningmottak, mens de brede rullebanene og gressområdene benyttes til underholdning og rekreasjon for publikum, som konserter, sykling, pikniker og til og med kitesurfing. Bestill en guidet tur på innsiden for å få full tilgang til bygningen pluss en historieleksjon.

 

Det sovjetiske krigsminnesmerket i Treptower Park

Treptower Park, Berlin

Ta en tur til Treptower Park og se på det sovjetiske krigsminnesmerket. Det er reist som et minne over de 50 000 soldatene som falt i slaget om Berlin i 1945. Med sin typiske sovjetstil er minnesmerket grandiost og ærbødig, med store steinstatuer som får deg til å føle deg som en maur. Sitater fra Stalin på sarkofagene og en 12 meter høy statue av en soldat markerer parkens midtpunkt. Det finnes informasjonspunkter rundt om i parken, men hvis du vil ha ekstra informasjon, kan du bestille en guidet tur.

footer logo
Laget med for deg
CMP