Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   5 min lesing

Nesten alle spesialinteresserte kan få sitt under et besøk i Japan. Mat, shopping, teknikk, historie, tradisjon og det aller siste. La deg overraskes av denne merkelige og uforglemmelige kulturen i tre store byer!


Tokyo

Start på Shibuya Crossing, for å forsøke å forstå pulsen av og hvor mange mennesker som bor i den japanske verdensmetropolen. Det berømte krysset hvor det i rushtiden er inntil 1000 personer samtidig, og i sann japansk ånd, uten å kollidere. Fra Starbucks, som ligger ved siden av, har du utmerket utsikt fra andre etasje. Ta en kaffe og nyt den levende organismen som Tokyos innbyggere er en del av.

 

Shoppinghovedstaden

Fra Shibuya er det ikke så langt til Harajuku, shoppingens mekka og kanskje det bildet de fleste har av Tokyo. Her finner du alt i de ulike gågatene, de rosakledde tenåringene i tyllkjole og Hello Kitty-vesker, vintagebutikker og is- og cupcakesteder hvor alt som er veldig kawaii, søtt, hører hjemme på gaten Takeshita Dori.

 

Omotesando finner du derimot en mer oppskalert modus, überkule sneakersbutikker, kule kaféer og designere.

 

Et mekka for teknofreaks

En annen, annerledes shoppingopplevelse er området Akihabara, teknikk- og mangakvartalet. Her finnes alt fra retrogjenstander til tilbehør for mobiler som knapt har kommet ut på markedet ennå. Butikken Radio Kaikan har alt du kan tenke deg av spionutstyr, for både hobbyspioner og proffer. Hvis du er i det mer lekfulle humøret kan du gå til Super Potato, butikken i flere etasjer for de spillgale. Arkadespill, Super Mario, Gameboy, gammelt og nytt blandet for entusiaster i alle aldre.

 

Mellom 20 000 trær

Vil du ha en pause fra alt som blinker og piper? Ta turen til Shinjuku Gyoen National Garden. Her finner du både engelske, franske og tradisjonelle japanske hager og 20 000, hvor 1500 av dem er kirsebærtrær. Dette gir deg garantert en avslappende pause. Hvis du har klart å reise i slutten av mars eller begynnelsen av april, kommer du midt i Hanami, kirsebærblomstringen. Slutt deg til horden av både Tokyo-innbyggere og turister som er ute på piknik, i trengselen mellom selfiesticks. Dette er akkurat så magisk som man kan tenke seg.

 

Sulten!

Matopplevelsene er mange og ulike i Tokyo, men her er tre som stikker seg ut litt ekstra:


Mouko Tanmen Nakamoto

Eieren Shirane, sier ”Jeg serverer de sterkeste nudlene i Tokyo. Hvis du er klar for utfordringen lærer vi deg å omfavne heten, og du kommer til å være stolt av deg selv når det er over. Det kan man jo ikke gå glipp av, eller hva?


Sushi Yoshitake

Her sitter du to desimeter fra din egen kokk, ifølge filosofien om at balansen mellom gjest og kokk skal være intakt. Regelen er at gjesten skal spise sushien innen 30 sekunder etter at den er oppskåret, og du får også lære deg annen sushi-etikette, enten du ber om det eller ikke. De vet nok hva de prater om, med sine tre stjerner i Guide Michelin.


Nadeshinko

Intet besøk i Japan uten en te-seremoni. På Nadeshinko får du hele opplevelsen. Du blir kledd opp i kimono og er med på seremonien med søtsaker til teen. Det er lurt å bestille plass på forhånd for å være sikker på å få plass.


Kyoto

Kyoto er Geisha-hovedstaden i Japan og området Gion er det tradisjonelle Geisha-distriktet. De mange hundre år gamle tradisjonene og kunstformene har støtt på mange fordommer og misforståelser opp gjennom årene. En vanlig fordom og misforståelse i den vestlige verden er at geishaene er prostituerte, noe som ikke stemmer i det hele tatt. Å bli geisha krever flere års utdanning i ulike kunstformer, slik som dans, musikk og poesi. De bor sammen i okiya, spesielle hus hvor yngre og mindre erfarne maikos lærer seg av de eldre geikos.

 

Det er dyrt å kjøpe en privat Geisha-oppvisning, men det finnes restauranter som kombinerer middag med musikk og danseforestilling. Gion Hatanaka er et av de stedene.

 

Gå i tempel

Det kryr av templer i Kyoto og mange av de står på UNESCOs verdensarvliste. Saiho-ji Temple er et av de med en fantastisk mosebekledd, hjerteformet hage som ble anlagt i 1339. Du må booke et besøk i hagen på forhånd, men det er det verdt. Det er som om en fantastisk kunster hadde malt det, det er helt magisk.

 

Gå og bad

Onsen, varme kilder er den tradisjonelle måten å bade i utendørsbassenger midt i fjellene. Kurama Onsen ligger en halvtime med tog utenfor Kyoto og er et utmerket sted å kombinere et besøk på Kurama-dera Mountain Temple. Etter en tur i fjellet er det varme vannet en nesten religiøs opplevelse, spesielt om du er heldig med været, som i dette tilfellet er at det snør samtidig!

 

Marmorert eller grillet

De sultne begir seg til Gion og restauranten Sou. Kokken serverer blant annet Wagyu, kjøtt som er gradert etter marmoreringen, hvor A5 er den absolutt fineste kvaliteten. Nyt en biff som rett og slett smelter i munnen og la sommelierene velge de beste vinene til opplevelsen din.

 

For en litt enklere men også delikat matopplevelse, slipp deg løs på yakitori på Hitomi. Det er langt fra de tørre små spydene du finner i ferdigdisken på matbutikken i Norge. Her grilles kylling og mye annet over åpen ild, med mange sauser og tilbehør.

 

Magisk avslutning

Rund av dagen med en velristet cocktail på L’Escamoteur, magiker på fransk. Baren eies av en ekte magiker fra Frankrike, som sies å trolle frem fantastiske drinker i en scenografi av urteapotek fra 20-tallet.  


Osaka

Start turen i Japans tredje største by på varehuset Hep Five, eller mer spesifikt, på taket.  Der oppe finner du et pariserhjul som gir deg total oversikt over byen. En god start for et matbesøk.

 

Instant Ramen Museum

Er nudler noe du forbinder med studentlivet, og de pakkene du kan kjøpe tre av for ti kroner i matbutikken? Få et litt bredere perspektiv på The Instant Ramen Museum som forteller om stamfaren Momofuku Ando som fant opp instant ramen i 1958. På museet finner du også en stor utstilling med ulike varianter av design og utforming gjennom tidene, og selvsagt finnes et rom for prøvesmaking og et laboratorium hvor du kan blande frem din egen smak!

 

Omelett på japansk

Ble du sulten av alle nudelsmaker? Hopp inn på nærmeste sted med Okonomiyaki.  Enkelt forklart er det helt utsøkt, i hvert fall hvis man liker omelett. Du får selvfølgelig velge selv hva du vil ha i den, men oftest består det av egg, ål, blekkfisk, reker, bacon, ost og kimchi. Du velger, kokken steker og serverer med ulike sauser og majones. Mange steder har hull i veggen som serverer okonomiyaki, men et populært sted med nesten konstant kø er Mizuno i Dontonbori.

 

Slipt butikk

Hvis kokkene og deres skarpe kniver inspirerte deg, gjør et besøk på Ichimonji, kjøkkenbutikken med alt du trenger, og ikke trenger. Japanske kniver er kjente for sin kvalitet. Det japanske stålet behandles med håndverkstradisjon for å skape den perfekte balanserte kniven. På Ichimonji finner du også risskåler, bambuskurver for dampkoking og annet som hører det japanske kjøkkenet til.

 

Ferskt tilberedt på stekepannen

Og når vi nå er i den gastronomiske verden, med unntak av sushi er Japan best kjent for sin utrolige marmorerte biff. Mest kjent er Kobe, men en minst like velrennomert kreasjon kommer fra Matsusaka, ca. to timer fra Osaka. Storfeen, som både drikker øl og masseres for å få best resultat, og serveres blant annet på Matsusakagyu Yakiniku. Velg mellom over ti forskjellige stykkedetaljer på den detaljerte menyen som beskriver egenskapene til alle de forskjellige delene, og deretter lages foran deg på kokeplaten. Etterpå kan du friske opp smaksløkene med sorbet på yusu, den asiatiske søt-syrlige sitrusfrukten.

 

Dette var bare en brøkdel av alle inntrykk som du kan få av Japan, så skynd deg for å oppdage resten selv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

footer logo
Laget med for deg
CMP